Wednesday 2 January 2013

Agar2 kering

Agar2 kering
Agar2 kering ni termasuk dalam kategori halua...selalunya orang tua2 saja yg pandai
membuatnya. Tapi orang muda pun boleh tahan juga...kita ni dah jadi cucu cicit,takkan
nak biarkan ia luput ditelan zaman.Maka aku pun mencubalah resepi turun temurun ni.
Gambar yg di atas ni agar2 gulung....
Ni dia resepi agar2 kering:
1 paket agar2, anggaran 1 tahil (lebih kurang 35 gram)
1 kg gula pasir
250g gula batu
8 cawan air
pewarna yg disukai
Senang jerr nak memasaknya...
Masak agar2 dengan air sehingga larut
Kemudian masukkan gula pasir dan gula batu
Masak lagi sehingga mendidih,gunakan api yg perlahan
Tuang ke dalam acuan dan biarkan sejuk
Terap dengan acuan yg disukai atau potong dengan pisau
Yang merah tu aku tambah strawberry flavour....supaya rasanya ala2 orang muda.
Yang kuning pula perasa pisang.Kenalah jemur tengah panas supaya kering dan
naik bunga gulanya.Selalunya kena jemur 3 hari, tu pun kalau cuaca panas lerr.
Ni dia agar2 kipas....yg ni masak dengan air daun pandan. Baunya harum semerbak.
Kalau yg putih pula boleh tambah laici flavour....
Nak tau macam mana nak buat agar2 gulung?
Kalau nak buat agar2 gulung, kena lerr kurangkan airnya sebanyak 2 cawan.
Lepas tu kena masak lama sikit....sampai nampak bertali....maksudnya kalau
cedok tu nampak pekat dan tak menitik cepat2.
Bila dah pekat,sendukkan ke dalam tudung periuk. Jangan banyak,cuma 1 senduk jerr.
Lepas tu boleh ler gulung agar2 yg nipis tu. Step ni yg paling susah nak buat.
Kena betul2 sabar nak menggulungnya....silap2 haribulan tak menjadi...
Bila dah gulung, biarkan sekejap.Kemudian boleh ler potong menyerong dan jemur
kat panas matahari.
Yang ni aku hentam saja kaler kuning campur dengan merah. Bila dah kering
baru nampak tone warnanya. Kaler ni sesuai dimasukkan perasa oren.....bukan
 apa, aku padankan flavour dengan kalernya supaya budak2 suka makan benda
ni...tak la boring asyik makan satu flavour jer...


No comments:

Post a Comment