Thursday, 27 December 2012

Kuih lompang

Kuih lompang
Kuih lompang ala Ct....yg ni lubangnya mesti dalam. Setengah orang buat lompang
langsung takde lubang. Mai kita try buat....
Ni resepinya:
3 cawan tepung beras....cap bunga @ cap gajah
1 1/2 cawan gula pasir
1 cawan air kapur
6 helai daun pandan
4 cawan air
sedikit kelapa parut
Cara2 membuatnya:
Blend daun pandan bersama air, kemudian tapis.
Masukkan semula ke dalam blender, masukkan tepung dan gula serta air kapur
Kemudian kacau sebentar di atas api anggaran 15 minit
Masukkan ke dalam acuan lompang yg sudah panas....
Acuan lompang mesti benar2 panas,kalau tidak lubangnya tidak menjadi
Biarkan sejuk barulah dikeluarkan dari acuan
Sedap dimakan bersama kelapa parut yg digaul dengan garam.

No comments:

Post a Comment