Apam nasi sejuk
Ada macam2 apam dalam dunia ni....haa...yg ni guna nasi sejuk tau
Resepinya,
3 caw nasi yg dah sejuk (bukan yg disimpan dalam peti ais )
1/4 buku ragi....ragi tu yg digunakan utk membuat tapai
4 caw tepung beras
1 1/2 caw gula
3 caw air
sepaket eno....eno tu yg ori....tiada flavour
Cara2 membuatnya
Hancurkan ragi kemudian gaul dengan nasi sejuk, masukkan dalam tupperware dan tutup
rapat....biarkan semalaman ( 24 jam ) yg ni kira tapai nasi sejuk lerr
Blend tepung beras dan gula bersama2 air
Kemudian masukkan tapai tadi...blend lagi sehingga sebati....
Masukkan ke dalam tupperware dan biarkan 12 jam, tupperware tu kenalah besar sikit
sebab tepung tu akan naik berganda...
Keesokan harinya barulah boleh dikukus....sebelum kukus, masukkan sepaket eno dan
kacau rata2...kemudian kukus cepat2...
Biarkan betul2 sejuk barulah dipotong...
Gaul dengan kelapa parut yg telah dimasukkan sedikit garam
Kalau nak kukus dalam acuan lompang pun boleh
No comments:
Post a Comment