Tuesday, 5 February 2013

Cucur Jawa

Cucur Jawa
Kuih ni ada orang sebut cucur jawa,ada juga panggil cucur tuang....yg ni yg aku tau.
Kalau kat negeri lain tak tau la pulak...mungkin orang Jawa yg mula2 buat kuih ni
tu yg dipanggil cucur jawa.
Senang saja nak membuatnya...tak payah pakai acuan.....pakai tuang saja adunannya.
Sebab tu orang tua2 panggil cucur tuang.
Bahan2nya:
1 cawan gula merah
1 cawan gula pasir
1 cawan tepung gandum
2 1/2 cawan tepung beras
2 cawan air
Cara2 membuatnya:
Masak gula merah bersama 2 caw air sehingga hancur..kemudian tapis.
Biarkan sejuk.
Bila dah sejuk, masukkan semua bahan ke dalam blender dan blend sehingga hancur.
Biarkan adunan berehat semalaman.
Keesokan harinya barulah boleh digoreng.
Cedok 1 senduk dan tuang perlahan2 ke dalam kuali yg berisi minyak panas.
Api hendaklah sentiasa sederhana.
Terbalikkan supaya masak dengan sekata.
Bentuknya akan terjadi dengan sendiri....kembung kat tengahnya...kat dalam
pula berongga2.

No comments:

Post a Comment